top of page

Vad är mjölksyrabakterier?

Mjölksyrabakterier är mikroorganismer som lever överallt i naturen och även i människor, bland annat på huden och i våra tarmar. Där utför de ett antal uppgifter.

Kort sagt, mjölksyrabakterier omvandlar kolhydrater till mjölksyra och ett antal andra ämnen (exempelvis aminosyror och vitaminer).

Kroppen är utformad på så sätt, att mjölksyrabakterierna livnär sig på den föda som du måste bryta ner för att kunna smälta den. Av denna föda bildar de nya ämnen som din kropp använder till något annat.

Det är samma princip som används när man fermenterar en produkt. Man tillsätter mjölksyrabakterier i livsmedlet (eller använder de som finns där naturligt). Dessa äter sedan kolhydrater och omvandlar dem till organiska syror. De organiska syrorna förändrar smak, konsistens och sänker samtidigt pH-värdet till en nivå där skadliga bakterier inte trivs.

På grund av detta, används mjölksyrabakterier för att konservera livsmedel och skapa nya smakupplevelser. Livsmedel som salami, oliver (råa anses vara oätliga) och yoghurt, framställs vanligen genom fermentering.

Mjölksyrabakterier har helt enkelt fått sitt namn på grund av att de producerar mjölksyra. I sig själv, har det inget med mjölk att göra. Därför kan även laktosintoleranta personer dricka det utan problem.

bottom of page