Från bonade golv till levande mikroorganismer


Erik Nielsen hade en fin utbildning och ett bra jobb då han som knappt 30-åring bestämde sig för att göra något helt annat med sitt liv. Det blev startskottet för en karriär inom ekologi, hållbar produktion och mikroorganismer.

Erik är född och uppvuxen i Broager i Sønderjylland där hans pappa var direktör för den lokala brädgården. Senare flyttade han från Sønderjylland för att utbilda sig och erhöll en magisterexamen i ekonomi och blev dessutom auktoriserad revisor.

Efter att ha arbetat som redovisningschef för Spies Rejser under 2 år började Erik att längta efter ett enklare och mera meningsfullt liv. 1985 lämnade han därför det intensiva näringslivet bakom sig och köpte gården Dragebjerggård i Frederiksværk.

Medan han etablerat sig som en bonde, blev Erik mer och mer övertygad om att det måste vara möjligt att producera grödor och animaliska produkter på ett miljövänligt sätt och därför omvandlas sin gård till biodynamisk mjölk- och grönsaksproduktion .

Arbete för den första miljölagstiftningen

Biodynamik och ekologi var på den tiden inte termer som förde tankarna till lika många positiva associationer som idag och det fanns ingen reglering. Erik började därför samarbeta med likasinnade och lyckades få till den första miljölagstiftningen i Danmark – den första av sitt slag i Europa – och därefter deltog han under flera år aktivt i arbetet med implementeringen av dessa lagar genom sitt medlemskap i det Ekologiska Jordbruksrådet under det danska Jordbruksdepartementet.

Inom ramen för hans arbete med Jordbruksdepartementet reste han runt i världen och det var på så sätt som han 1994 mötte Professor Dr Teruo Higa från jordbruksavdelningen på Ryukyu Universitet på Okinawa, ett möte som kom att förändra hans liv. Dr Higa hade utvecklat en blandning av mikroorganismer som markant förbättrade växters tillväxt och styrka.

Intensiv utbildningi mikroorganismer

I 1995 övertygades Dr Higa att låta en av hans forskare, Aya Okuda (med masterexamen i agrobiologi) tillbringa ett år i Danmark där han arbetade med Erik. Det följande året användes till att forska, experimentera och tillse att Erik var väl förtrogen med mikroorganismernas fantastiska värld.

Med sina nyvunna kunskaper om tekniken påbörjade Erik egna experiment med teknologin som han var övertygad om kunde vara till gagn inte bara för växter utan även för djur och människor. Efter flera års experiment hittade han den optimala metoden och BIOSA föddes. Successivt hade han byggt upp en stor kunskap, inte bara om mikroorganismer utan även om fermentering.

Framgång med fermentering

Under slutet av 1990-talet testade Erik sin fermenterade dryck med mjölksyrabakterier och örter till människor. Med positiva resultat. Drycken fick namnet Vita Biosa.

Idag säljs Vita Biosa och Biosa Danmarks andra produkter i mer än 25 länder över hela världen och fler är på väg. Den stora framgången till trots så blev inte pengarna dominerande i Eriks liv, men istället ett fortsatt sökande efter hållbara lösningar baserade på fermenterada produkter med mikroorganismer.

#ErikNielsen

Kontakta oss

På telefon eller e-post

gt@vitabiosa.se

 

+46 70-670 63 98

Oavsett vilka frågor du har, är du alltid välkommen att kontakta oss.

Biosa Danmark ApS

Sonnerupvej 41
DK - 3300 Frederiksværk

 

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© Biosa Danmark 2018