Vad är fermentering?

Fermentering är en gammal uppfinning! Människor har konserverat livsmedel under många generationer. Långt innan det kom uppfinningar som kylskåp och konserveringsmedel.

 

Kortfattat är fermentering med mjölksyrabakterier en process, under vilken mjölksyrabakterier omvandlar t.ex. socker till mjölk- och ättiksyra samt ett antal andra ämnen (bl.a. aminosyror och vitaminer).

 

Efter att kylskåpen nådde in i våra hem, konserverar vi inte våra livsmedel genom fermentering i lika stor utsträckning som tidigare. Förr i tiden, var det naturligt att man själv konserverade kött, mjölk och grönsaker.

 

Ja, fermentering har faktiskt haft en betydande roll för människans kostvanor under tusentals år. Det finns bevis på att människor har aktivt använt sig av fermentering i mer än 8000 år.

 

Fördelarna med fermentering

En av fördelarna med fermentering är, att omvandling av socker och andra kolhydrater kan användas till att skapa naturliga konserveringsmedel direkt i livsmedlet. Något man känner igen från t.ex. sura livsmedel som surkål, torkade korvar, kimchi och yoghurt. Där produceras organiska syror direkt i produkten av mikroorganismer.

 

Men det finns också andra lika viktiga fördelar:

 

Anrikning av kosten genom utveckling av smak, doft och konsistens. Organisk anrikning av kosten med proteiner, essentiella aminosyror och vitaminer.

 

Lite mer teknik

Andra mikroorganismer än mjölksyra kan också skapa en fermenteringsprocess. Generellt sett kan man säga, att fermenteringsprocessen täcker en omvandling av kolhydrater till andra organiska föreningar med hjälp av jäst, bakterier, eller en kombination av dessa, i en syrefri miljö. Exempel på organiska föreningar är alkohol, koldioxid eller organiska syror.

 

I Vita Biosa bildar mjölksyrabakterierna främst mjölksyra och det finns ingen alkohol. Mjölksyrabakterier kan även bilda koldioxid (helt ofarligt), vilket är anledningen till att det ibland förekommer brus i Vita Biosa. Det är helt naturligt, ofarligt och beror inte på att produkten jäser.

Please reload

Kontakta oss

På telefon eller e-post

gt@vitabiosa.se

 

+46 70-670 63 98

Oavsett vilka frågor du har, är du alltid välkommen att kontakta oss.

Biosa Danmark ApS

Sonnerupvej 41
DK - 3300 Frederiksværk

 

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© Biosa Danmark 2018