Fermentering
Naturlig tillverkningsprocess i stor skala
Titta in och se hur vi tillverkar våra produkter
Processen
Biosa Danmarks produkter skapas genom en fermenteringsprocess, där mjölksyrabakterier och örter blandas med vatten och melass. Mjölksyrabakterierna äter melassens socker och omvandlar det till organiska syror. De organiska syrorna konserverar produkterna. När den sista sockerresten i melassen är borta, är fermenteringsprocessen avslutad.
När fermenteringsprocessen är avslutad och den färdiga produkten har testats och godkänts, tappas produkten upp och märks med etikett. Sedan är den färdig för att skickas ut till butiker i Danmark och i världen.
I filmen nedan kan du se hela processen.
Råvaror
Mjölksyrabakterier är levande mikroorganismer som producerar organiska syror, såsom mjölksyra. Mjölksyrabakterier är essentiella i den fermenteringsprocess som våra produkter genomgår. De producerar organiska syror, en del av den färdiga produkten, och hjälper till att hålla produkten färsk. Bakteriestammarna, som finns i Biosa Danmarks produkter, är noggrant utvalda för att garantera bästa möjliga kvalitet.
De flesta av Biosa Danmarks produkter innehåller även ett extrakt av 19 olika örter. Örterna är alla ekologiska (och därför också GMO-fria). Vi använder torkade örter som blandas med mjölksyrabakterier, melass och vatten. De ligger kvar i blandningen under 14 dagar, varefter de sedan rensas ut.
Biosa Danmarks produkter innehåller även ekologisk melass, en biprodukt av sockerproduktion. Melass kommer från sockerbetor och -rör. Det är den bruna massan som återstår när sockret har utvunnits och det har en sockerhalt på cirka 60%. Det utvunna sockret blir senare raffinerat vitt socker.
Melassen i Biosa Danmarks produkter fungerar som en generator för fermenteringsprocessen. Mjölksyrabakterier äter sockret och omvandlar det till syra, främst mjölk- och ättiksyra. Fermenteringsprocessen fortsätter tills det att allt sockerinnehåll har omvandlats. Därför är alla Biosa Danmarks produkter sockerfria.
Fermentering
Fermenteringsprocessen har haft en betydande roll för människans kost under tusentals år. Det finns bevis på att människor har använt fermentering i mer än 8000 år.
Fermenteringsprocessen är en omvandling av kolhydrater till andra organiska föreningar, med hjälp av jäst, bakterier eller en kombination av dessa, i en syrefri miljö. Exempel på organiska föreningar är alkohol, koldioxid eller organiska syror.
Fördelarna med fermentering är att omvandlingen av socker och andra kolhydrater kan användas för att skapa naturliga konserveringsmedel direkt i livsmedlet. Något man känner igen från sura livsmedel, t.ex. surkål, torkade korvar, kimchi och yoghurt, där mikroorganismer producerar organiska syror direkt i produkten.
De huvudsakliga skälen för att fermentera livsmedel är:
-
Att berika kosten genom utveckling av smak, doft och konsistens.
-
Att konservera livsmedel genom anrikning av t.ex. mjölk- eller ättiksyra.
-
Biologisk anrikning av kosten med proteiner, essentiella aminosyror och vitaminer.
Kvalitetskontroll
Vi övervakar produkterna noggrant under hela tillverkningsprocessen. Det sker dagliga provtagningar. pH-värdet kontrolleras för att säkerställa att produktionen fortskrider som planerat. Vid tillverkning är pH-värdet en viktig parameter. Det visar om mjölksyrabakterierna producerar organiska syror på ett sätt som är lämpligt för kvaliteten på den färdiga produkten.
När fermenteringsprocessen är avslutad och allt socker har omvandlats, skickas ett prov till ett ackrediterat laboratorium för extern analys.